Mini-Lowlands in Paradiso voor Brasil

Jullie hebben op onze site al vaker kunnen lezen over Brasil, een 22-jarige verstokte festivalganger die zo graag nog één keer Lowlands wilde meemaken. In samenwerking met Mojo besloten we dit groots aan te pakken. De eerste editie kon helaas niet doorgaan vanwege medische redenen, maar afgelopen vrijdag, op 21 januari 2022 was het wél feest in Paradiso!

Foto: Ben Houdijk

We hebben bij hoge uitzondering een vergunning gekregen om ondanks de coronamaatregelen Brasil’s Lowlands door te laten gaan. Helaas voor Brasil zelf kon zij er niet fysiek bij aanwezig zijn, want ze werd donderdagmiddag met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Brasil kreeg na onderzoeken heel slecht nieuws te horen die avond en bleek dat ze daarnaast ook nog eens in isolatie moest.

Verdrietig maar sterk liet ze weten dat ze zo graag wilde dat het door zou gaan. Dat ze dan via de liveverbinding, tóch samen met haar vrienden kon genieten van alle optredens en muziek en dan op deze manier elkaar toch nog even kunnen zien. Het bleek niet te beschrijven zo waardevol.

Vrijwilliger Marloes sjeesde ‘s ochtends naar het AVL om allemaal Lowlands-aankleding af te geven en de geweldige verpleegkundigen van Brasil hielpen om haar kamer om te toveren tot een mini-feestplek. Via een supersnel geregelde videoverbinding (dank LiveCrowd!) was zij er toch de hele middag bij. Een cameraploeg registreerde alle optredens voor haar en in een hoek van de zaal konden vrienden met Brasil kletsen tussendoor. Liefde voor moderne technologie! <3

Dan het festival zelf. Voor iedereen die er was, voelde het gewoon als Lowlands in het klein. Met meer dan 50 man is alles perfect opgebouwd. Allemaal Lowlands-aankleding en artwork, LL-lichtplan, foodtrucks (Karma Kebab!), cocktailbar (Molotov Cocktails!): aan elk detail was gedacht.

Foto: Ben Houdijk

Inclusief de Daily Paradise, de festivalkrant over Brasil. Inclusief Lowlands-polsbandjes en -munten (waar ze niet mee hoefden te betalen, want NGNG betaalde al het eten en drinken voor de aanwezigen). Inclusief banners en posters in LL-stijl. Inclusief videoschermen waarop originele LL-beelden te zien waren. Inclusief een fotoboek waar de festivalgangers met de Instax-camera foto’s met begeleidende verhalen konden maken voor Brasil. En tot slot de door Brasil ondertekende festivalshirts voor alle aanwezigen. Alles klopte.

En dan de line up van het middagfestival: Naaz, De Likt, Opposites, Kees van Hondt en Aux tha Masterfader. Ze waren stuk voor stuk fantastisch, zowel qua performance als betrokkenheid.

Foto: Ellen Gerritsen

Voordat Naaz begon aan haar optreden, ging ze eerst naar de videohoek om met Brasil te kletsen. Haar hondje deed ook gezellig mee. Zo persoonlijk betrokken als de zangeres vooraf was, zo was ze dat ook tijdens haar optreden. Het was een intieme, akoestische set die heel speciaal aanvoelde. Samen met de vrienden zong Naaz ‘Proud of you’ voor Brasil in plaats van ‘Proud of me’, terwijl ze de hand vasthield van Brasil’s vader. Zo mooi!

Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk

Na een korte pauze, waarin Aux tha Masterfader precies de juiste nummers wist te draaien om de stemming erin te houden, was het de beurt aan De Likt. Ook dit was weer heel bijzonder. Vooral voor ons als stichting en Ellen in het bijzonder, want deze energieke band trad ook op tijdens het feest dat we organiseerden voor Sas, die in de nacht voor het mini-Lowlands overleed (https://www.stichtingngng.nl/2022/01/23/dag-lieve-sas/). Wanneer De Likt speelt, zit niemand stil en dat was nu ook zeker niet het geval. Wat een energie brachten de heren uit Rotterdam mee. Het publiek (ruim 50 vrienden van Brasil) vond het heerlijk en ging lekker los.

Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk

Hoe houd je de sfeer erin na zo’n energiek optreden? Nou, daar hebben we The Opposites voor! Eigenlijk zijn ze in 2014 al gestopt, maar dit vonden ze zo’n bijzonder verhaal dat ze speciaal voor Brasil wel als duo wilden optreden. En ze maakten het heel persoonlijk, want er was veel interactie met de camera (dus met Brasil vanuit het ziekenhuis) op het podium. Ze sloten de set zelfs af met hun eigen interpretatie van de klassieker ‘Brazil’ van The Ritchie Family. Super!

Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk

Een mini-Lowlands kun je natuurlijk alleen maar afsluiten met niemand minder dan Kees van Hondt. Voor wie nog nooit een optreden van deze LL-legende heeft meegemaakt: niets is te gek. Nou, dat hebben we geweten! Alles werd uit de kast gehaald om er een écht feest van te maken. Bizarre muzikale vondsten gemixt met absurde sketches. Het optreden duurde een uur, maar echt niemand heeft zich ook maar een minuut verveeld. Wat een perfecte afsluiter!

Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk

De echte afsluiter waren de vrienden van Brasil. Sowieso was haar beste vriend Thomas al een held, want hij nam de presentatie last-minute op zich, nadat Sanne Wallis de Vries helaas moest afzeggen vanwege quarantaine. Dat deed hij geweldig! Maar toen werd de middag ook nog eens afgesloten door de hele vriendengroep die, voor Brasil op het grote scherm, ‘Adem je in’ van S10 zong. Niemand van de aanwezigen hield het droog. 

Dit is wat muziek kan betekenen. Brasil’s Lowlands was het ultieme bewijs.

Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk
Foto: Ben Houdijk

Met oneindig veel dank aan: Paradiso (met in het bijzonder John, Eva en Fred), Mojo (met in het bijzonder Marjolein, Martine en Marjanne), Aux tha Masterfader, Naaz, de Opposites, Kees van Hondt, De Likt, Thomas (de beste presentator ooit), Gertjan en Petra van Multisleep (ook al was het koppelbed uiteindelijk niet nodig), LiveCrowd, Ben Houdijk (voor wederom de mooiste foto’s) de gemeente Amsterdam, de verpleegkundigen van Brasil in het AVL, die niet alleen zo goed voor haar zorgen, maar deze dag ook regelden dat het haar en haar moeder aan niks te kort kwam (alcoholvrije champagne, pizza, chips enz enz), alle lieve familie en vrienden die het onvergetelijk maakten, onze vrijwilligers en niet te vergeten: onze donateurs. Want dankzij jullie kunnen we dit mogelijk maken.

Lieve Brasil, we zijn blij dat we dit nog, ondanks alles, aan jou mochten geven.
Dankbaar dat je hier nog samen, met al jouw vrienden, van hebt kunnen genieten.
We wensen jou, je fantastische ouders, broertje en zusje en iedereen die jou zo lief heeft, alle kracht en liefs van de wereld de komende tijd.

We hopen dat jullie willen (blijven) bijdragen, zodat wij dit soort bijzondere muzikale wensen uit kunnen laten komen. Dank voor de steun: https://www.stichtingngng.nl/doneer-nu/

Het maakt echt verschil.