Egbert loopt naar Rome, dag 24

Vandaag is Egbert aangekomen in Clairvaux. Hij merkt goed dat hij van de Santiago route af is gegaan want hij komt nu echt bijna geen mensen meer tegen. Vandaag heeft hij voornamelijk over verlaten zandpaden gelopen. Hij had opgezocht dat Clairvaux bekend stond om een prachtige abdij en daarom wilde hij hier graag naartoe. Terwijl hij het plaatsje naderde, doemde er een grote muur op. Vol verwachting liep onze pelgrim erop af. Groot was de teleurstelling toen hij erachterkwam dat de abdij inmiddels dienst doet als gevangenis en er daardoor ietwat anders uitziet tegenwoordig. Gelukkig heeft hij een andere slaapplek kunnen regelen en zal overnachten bij 2 lieve nonnen die vanavond al lekker voor hem hebben gekookt.

De abdij werd in 1115 gesticht door de heilige Bernardus van Clairvaux. Hij was een Franse abt en de belangrijkste promoter van de hervormende kloosterorde van cisterciënzers. Er bestaat een legende over deze man: Maria zou in een visioen aan hem verschenen zijn en hem hebben gesterkt met moedermelk. ‘Het visoen van de heilige Bernardus’ is een veel voorkomende voorstelling in de late Middeleeuwen:

Wij wensen Egbert een bijzondere nacht toe, vol visioenen die hem, met of zonder moedermelk, extra kracht zullen geven om morgen weer een stuk dichterbij Rome te komen 🙂