Boek: De keizer aller ziektes

Deze recensie begint met een ethische vraag: mag ik een recensie schrijven over een boek van 512 bladzijden + bijlagen, waarin ik pas op bladzijde 100 ben? Ja, want ook al heb ik het boek nog niet uit, ik kan er al genoeg over zeggen. Het gaat om een fascinerend boek: De keizer aller ziektes, een biografie van kanker, geschreven door oncoloog Siddhartha Mukherjee. En dan nog een ethische vraag: mag een schrijver een biografie schrijven over een persoon die nog niet dood is? Ook dat mag, maar in dit geval gaat de biografie over een ziekte die nog niet overwonnen is door de medische wetenschap. De schrijver is de ziekte als een persoonlijkheid gaan zien.

Het onderwerp is nou niet echt een waarvan je denkt: daar ga ik even lekker in lezen voor het slapen. Zeker niet als je net als ik een lichte vorm van hypochondrie hebt, waardoor je steeds na het lezen over bijvoorbeeld leukemie klam wordt bij de gedachte dat enkele symptomen bekend voorkomen. Maar ik heb dit boek gekocht omdat ik de laatste tijd wat meer met dit onderwerp te maken krijg, omdat zo’n dik boek tussen de bestsellers dan toch je aandacht trekt en omdat de flaptekst me aansprak. Al na 2 hoofdstukken verdwenen de hypochondrie-effecten naar de achtergrond. Want de insteek in dit boek is verrassend anders: dit gaat niet over een ziekte, maar dit gaat over een geschiedenis vol interessante wetenswaardigheden. Wist je bijvoorbeeld dat er 2500 jaar geleden een koningin was die haar borst door haar slaaf liet amputeren om van haar borstkanker verlost te worden? En over een speurtocht en een strijd. Over pioniers, die de woede van hun collega-artsen en wetenschappers op de hals halen met hun onorthodoxe aanpak. Over hun mislukte experimenten gevolgd door geweldige doorbraken, zoals de eerste voorzichtige successen in de aanpak van leukemie met een chemische behandeling door Sidney Farber, gepubliceerd in 1948. De inleiding van het originele artikel vind ik overigens ook fascinerend. Oncologen zijn helden! Ik stop nu met schrijven, ik ga snel weer verder lezen.

Door: Erik
Titel: De keizer aller ziektes, een biografie van kanker. Siddhartha Mukherjee, 2011.
Prijs: 29,90 euro
Mijn oordeel: ik ga het zeker uitlezen.